Bas Pieter van den Berg

De Bas Pieter van den Berg is op 6 oktober 1925 in Mijdrecht geboren en trad voor het eerst op in het jaar 1950 bij de AVRO-Radio onder de naam Pat Berry (met lichte muziek) en studeerde daarnaast aan het Amsterdams Avondconservatorium. Later had hij ook zangles van Ruth Horna, Eugen Fuchs in Berlijn en Jess Wolters.

Pieter van den Berg behaalde diverse prijzen op concoursen, o.a. in Verviers , Geneve, Toulouse en Berlijn. Hij maakte in 1954 zijn operadebuut als Padre Guardian in “La forza del destino” bij de Opera in Koblenz, waar hij tot 1956 onder contract bleef. Aansluitend werd hij door de “Staatsoper Berlin” geëngageerd. In Nederland maakte hij 1959 zijn debuut als gast bij de “Nederlandse Opera” in “Die Zauberflöte” , waarop hij in 1960 als eerste Bas werd aangesteld. Bij de “Nederlandse Opera” heeft hij meer dan 1000 voorstellingen gezongen, waarvan meer dan 100 operarollen o.a. Wagner, Verdi, Mozart en ook het Franse, Russische, Tsjechische en het moderne repertoire.

Zijn laatste bijdrage bij de “Nederlandse Opera” was in 1994 in het Holland-Festival met de Opera “Symposion” van Peter Schat (wereldpremière) en “De Meistersinger von Nürnberg”. Op 26. April 1994 is hij tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau benoemd.

Pieter van den Berg was ook een veelgevraagde concertzanger en heeft nog tussendoor veel Musicalfragmenten bij de Radio in Berlijn opgenomen. Op 7 februari 2007 stond hij samen met “The opera Philharmonic” o.l.v. Jan Stulen in “Othello” van Verdi nog een keer op het operapodium in het RAI-Theater in Amsterdam.

Pieter van den Berg is op 4 september 2022 overleden.